Vad är Le Flamant Rouge?

Maria, owner Le Flamant Rouge

Maria, owner Le Flamant Rouge

Intervju med Maria Hansson, ägare Le Flamant Rouge

Av Kicki Möller, journalist

Le Flamant Rouge har blivit ett välkänt hus och många återkommer gång på gång. ”Det är något speciellt med det här huset”  står det på flera ställen i den svarta gästboken i matsalen. Vad är det dom menar?

Ja men det är nog den där hemmakänslan. Att man är en del av huset och inte känner sig som en gäst. Det är den känslan vi vill förmedla. Att i det här huset lever man, inte bara bor. Säg att man vill ställa upp ett staffli på rummet och börja måla, eller laga middag till alla i huset, eller bjuda in någon fransk bybo och öva franska med, eller baka franska bakverk i köket en hel dag… sånt älskar vi och vi säger alltid ”ja, det fixar vi.” Allt går att ordna.

Mina ledord är kreativitet, optimism och individuell frihet.

Jag tar det som ett tecken på att det är uppskattat när jag märker att de som är här en lite längre tid ofta lämnar kvar saker, eftersom de är så säkra på att de kommer komma tillbaka. Jag har flera kartonger på vinden som gäster har lämnat och märkt med sina namn. Anna har en låda, och Hanna har en, och Isak, och Kristina, och Joel…

 

Ja, det märks att du vill främja kreativitet. Så om man kommer hit med skaparlust men inte vet hur man ska komma igång eller hur man ska övervinna sitt svajiga kreativa självförtroende – vad ska man göra då tycker du?

Jag försöker vara lyhörd för vad folk behöver. Jag brukar kunna säga till exempel  ”vi har färger och staffli på vinden, ska vi ställa in det på ditt rum kanske? ” utan att vara för pådrivande. Överlag är jag väldigt uppmuntrande till att gästerna ska våga testa sånt de drömmer om. Du behöver inte vara författare för att skriva en kort novell om katten gränden, du behöver inte vara konstnär för att måla en tavla medan du är här…du behöver bara vara i rätt miljö och det hoppas jag är här.

Berätta hur det är här när huset används precis så som du vill.

Ja, då är det liv och rörelse i köket. Jag älskar när gästerna tar till sig regionen, gör utflykter och handlar råvaror och vin från lokala producenter och sen kommer hem och börjar experimentera i köket. Speciellt roligt är det att se när flera gäster lagar mat tillsammans, dukar upp på vårt långbord i gränden på baksidan av huset och äter ihop.

Samtidigt är det inget krav att vara kreativ och social när man bor här. Man är förstås välkommen att komma hit för att ha avskildhet och lugn för sig själv. Vill man komma hit och bara vila, läsa eller dricka kaffe på torget hela dagarna, så gör man det.

Jag tycker det är viktigt att att man känner sin privata sfär och att man sover gott här på nätterna.

 

Huset är tre våningar och väldigt vackert -vilken är din egen favoritplats här?

Å jag måste tänka. Jo, men det är nog ingen plats faktiskt utan mer att jag har en favoritstund. När jag hör att huset är som jag vill – att människor står i köket och pratar, att de rör sig som de vill i hela huset….då trivs jag som bäst. Och den stunden är nästan alltid när jag själv sitter på baksidan i gränden och hör allt genom det öppna fönstret. Så min favoritkänsla är förknippad med en plats – gränden på baksidan.

 

Hur går det att vara här om man inte kan franska, får man kontakt med byborna ändå?

I huset pratar alla engelska och många svenska. Men vill man komma i kontakt med byborna är de ofta välkomnande, trots att de är lite sisådär på engelska. Och vi har faktiskt ett par i byn som erbjuder privata franskalektioner. Det är ett konstnärspar som tidigare bodde i det här huset men nu bor längre upp på gatan. Jag har själv gått hos dom, och några gäster som stannat länge har också fått lektioner där.

Nu ska du snart öppna för säsongen 2015, är det några nyheter på gång i huset?

Le Flamant Rouge evening

Le Flamant Rouge evening

Ja, nytt för i år är att vi har förmånliga erbjudanden för de som vill stanna länge, eftersom vi tycker att det här konceptet passar för längre vistelser.

En annan nyhet som jag tycker om är en anslagstavla där man ska få skriva upp om man vill laga mat för gemensam middag på kvällen. Om man vet att man ska laga en måltid och att det kan räcka till fler så kan man bjuda in andra gäster.

”Den här dan kommer jag laga det här, om ni vill vara med är ni välkomna att skriva upp er”

Och så får man lägga lite dricks för det. Jag hoppas och tror att det kommer blir lyckat och leda till ännu fler gemensamma Le Flamant Rouge-kvällar med intressanta möten!